The Internet celebrity Yanji opened the bookstore into the deep mountains of Tonglu, Zhejiang, and introduced the flow of people into rural China

△ The corner of the courtyard, the relationship between the trees and the windowsill © Su Shengliang

design team

ATELIER TAO+C Xitao Design Studio

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Venue address

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Tonglu, Zhejiang, China

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Completion date

June 2019

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

gross floor area

232 square meters

Qinglongwu Capsule Travel Bookstore is the only renovation project in the village so far by Atelier Tao+C Xitao Design Studio. Rural renewal and transformation is a big topic in China’s architectural design today. After reflecting on the current high price and closedness of the current homestay, architects and owners have reached a consensus. The house of the community bookstore reading room function; at the same time, as the reception center of the entire block and even the village, it becomes a cohesive square to provide the village with new life scenes and development possibilities.

△ Old buildings, new transparent houses and mountain jungle fog © Su Shengliang

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Two different new functions in a small house with a small house, how to take care of the privacy of the accommodation area and the openness of the public space, and maintain the continuity of the overall space. And the biggest challenge.

△ After the transformation -from a capsule room to the platform © Su Shengliang

Chapter 1

Site condition introduction

△ Square Map o TAO+C

Qinglongwu hidden in a mountain in the mountains of Tonglu, and the village was named after a stream lying nearby. We were invited to design an old mansion in the roof structure of the yellow mud and wooden rack slopes in the village. The south of the old house is dependent on the green rare mountain forest, and the north is the low platform, and the only way to look at the valley next to the mountain. The jungle landscape can be seen in the eastern end.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

This is a two -story residential house covering an area of ​​232 square meters, once the home of the local village chief. On the north facade, you can clearly see the traces of the houses that have been expanded in two different ages. There are also mottled slogans left over during the production period of cooperatives. Based on the stones directly at the bottom, the windows on the wall are very small and closed.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Original conditions o TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Reconstruction structure system

After removing the logs and partition walls, the soil wall and the foundation need to be reinforced again. We took the opportunity to dig the ground for 1000mm, buried the reinforced concrete ring beams and flipped up 1 meter to hug on the two -sided soil wall from the inside. Steel columns standing to support the roof and the new floor panel play a role in pulling the tiered wall. As a result, better height conditions and open planes are also obtained.

△ Structural reinforcement process a TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Details © TAO+C

Chapter 2

Design Strategy

△ Four floors and a half -20 capsules, endless bookshelves, twists and turns stairs and platforms © Su Shengliang

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

In this 7.2 -meter -high -level house, we built a

There are 2 buildings, 4 floors and a half floor, 11 platforms, 20 capsules, 7 stairs and endless internal spaces of endless bookshelves.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The design starts with a simple capsule unit modulus.

△ Capsule unit section © TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Capsule model 1100x2000x1350: Taking the scale of the mattress as the border, it is surrounded by bookshelves to form a small room separation.

1350mm is a person who can easily enter and sit in the capsule room comfortably to read the height of rest. At the same time, after 3 parts, 450mm is just a height of a frame.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ stack

△ Cage

The height of the floor that is different from the common scale according to the real body of the human body is the entry point of this project.

The height of the floors that we usually get used to is the minimum basis for people can walk and stand straight hands. In this project, the architect decided

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The height required to stay and stay with people

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

—— That is, the height of the capsule is 1.35 meters -the floor height of the capsule accommodation above the second floor is set to set the floor platform.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The capsule chamber is superimposed and staggered, and the floor is dislocated with each other to form a local double -layer height. As a channel and sharing platform, you can stand and pass.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

This is a

Starting from the profile relationship, the design scheme generated directly by the unit is superimposed.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The bottom floor is a public space: a bookstore, which is a normal floor height. On the second floor is the staggered capsule floor, 1.35 meters high, and the floor is connected with a slender staircase between the floors. Every 9 steps can reach the previous platform.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

On the platform channel, the standpoint of the standing people exceeds the height of the previous floor, which forms a multi -view experience of the scale illusion and the flow of flow.

△ Structural floor construction process -boys building (left), girl building (right) © TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

With such strategies, the architects set up two suspended three -story buildings in the interior -as boys and girl buildings, respectively. There are 10 standard capsules and 1 bathrooms surrounded by bookshelves. The ground layer of overhead forms a public space: library, reading room and cafe.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Long -distance sectional map, and sight relationship © TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Independent suspended boys building, girl building © TAO+C

△ Construct decomposition diagram a TAO+C

Chapter 3

Spatial roaming

△ The cut -off profile -from the hall to the boys building, the standing person stands and the floor height relationship © SISI

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Girl’s Building Code o TAO+C

Bookstore Public District

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The first floor is a public area, which combines the functions of reception / cafe, viewing area, reading room and bookstore.

△ 1 layer of plane o TAO+C

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ The entrance gate s Bensooon

Entering the door, I saw a high hall. The architect cut the gables on the east, and the house with wooden frames and transparent waveboards protruded along the section. The mountains and forest landscapes are welcome to the east, and a semi -circular sinking viewing platform is set up. The old brick floor, bamboo pressure panels, earthen wall sections, wavy boards, and shadow green jungles form a rich and warm atmosphere.

△ The first sight after entering the door © Su Shengliang

△ Hall and Observation Area, facing the green mountain forest, Su Shengliang

△ Standing on the window and looking back at the entrance, the person’s viewpoint exceeds the platform height on the second floor © SISI

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

On one side is a wide natural landscape, turning around, and the other side is the compact and ups and downs.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The boys’ buildings are hanging inside, and the clear sectional relationship between the floor platform can be seen in the hall. At the same time, the side of the capsule area is aligned with the unlimited bookshelf system. You can clearly see the person standing upstairs on the upper floor, which is higher than the height of the floor on the upper floor, forming a special sense of expansion.

△ The cut -off profile -from the hall to the boys building, the standing person is related to the floor of the floor © Su Shengliang

Go from the hall and go deep into the quiet reading coffee area.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

There is a long table of reading in the space surrounded by the bookshelf. The girl building is suspended on the long table, consisting of several ups and downs platforms.

△ Bookstore and reading room 苏 Su Shengliang

△ Looking back at the depths of the reading room

△ Read the long table and the small table by the window © Su Shengliang

△ The reading room looks out of the window, and the ups and downs of the floor is built with the ups and downs of the floor

The boys and girls are separated from each other independently. The gap between the two buildings forms the empty empty.

After reading and rest, you can look at the landscape outside the window, or look up through the staggered floor and slender stairs and high -quality bookshelves.

△ Looking up from the reading room, layers of floors and short -promoted stairs © Su Shengliang

Capsule accommodation area

△ 2, 3, 4 layer plane © TAO+C

On the second floor to the 4th floor is the capsule area. The male and female buildings have their own independent stairs hidden behind the bookshelf. The floor is connected by a thin metal staircase. After multiple unexpected platforms and the end of the bookshelves, the room shelves are enclosed in the hidden capsule room.

Climbing physical experience

To go upstairs, the capsule space is connected through those span -staggered platforms. It is connected through a thin metal staircase. It only takes 9 steps to reach another floor. The path is a short -term turning point, forming a general feeling of climbing mountains and trails. With the opportunity of a human body roaming experience, the nomadic traffic path is full of interest. At the same time, no matter where you are, you ca n’t see the whole picture of the house. There are new different landscapes on each rest platform.

△ Platform and stairs 圣 Su Shengliang

△ Nomadic path Su Shengliang

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ On the top layer, bridge and skylight © SISI

△ Stairs and platform 圣 Su Shengliang

Deep eyes in the narrow space

The ups and downs of the platform and the slim stairs that almost disappear are allowed to intertwine the hierarchical relationship internally. Between the two “buildings in the building”, multi -angle viewing, interoperability, and creating a flowing space in the senses can be created in the senses. Essence Only the height of half of the ordinary floor makes people look more freely shuttle in a small space.

There are various relationships between different buildings and platforms, and each other becomes the landscape of each other.

△ Looking at the platform from the boy building platform to the girl building © Su Shengliang

△ Looking at the platform from the girl building platform to the boy building © Su Shengliang

△ Looking at the hall and external landscape from the capsule platform © Su Shengliang

△ Looking at the lobby © Su Shengliang from the three -story platform of the capsule

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Looking at the lobby © ©

△ Capsule platform internal wind language building

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ Frame -see from a capsule to the bookstore © Su Shengliang

△ Capsules and bookshelves i SISI

△ Resting platform and window view © SISI

Eventually, a 4.5 -floor, 11 high -level and complicated internal structures with 11 different platforms are also a space that can be freely shuttled or stayed.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

People are roaming in this turning, climbing, still, reading, peeping, entering the “sac” rest … When you are in it, you do n’t see the whole picture, like finding interesting in a landscape garden in a room.

The interior has a natural warmth, and the sunroof enables the sunlight to penetrate into each empty area and sprinkle the deepest part.

The reversal of the boundary between public and private

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The construction of the “building in the building” makes the boundaries of various spaces blur, and the balance between openness and privateness can be achieved.

The capsule room is hidden in the siege bookshelves, forming a deeper private space on the semi -private floor platform. Each single room has a small window corresponding to the bookshelves, which is opened to the internal empty or outer facade to form another layer of convection and peeping. But when we step out of it, we can clearly see its floor section structure and how this structure is built from the picked area. Both inside and outside have become a relative concept and interchange experience.

△ Window view -looking from a boy building capsule to the bookstore and girl building © Su Shengliang

△ Frame -from a capsule to the platform © Su Shengliang

△ Private space spy on the outside

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Each capsule window can see different landscapes -indoor artificial landscape and outdoor natural landscape.

△ The 16 angles of the capsule see -the construction site © TAO+C

Internal and external penetration relationship

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

These windows are mapped on the facade to form holes in the loess wall.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

The renovation of the architect on the facade is extended from the indoor space outward, and only the most subtle and indifferent changes are made.

: Corresponding to the distribution and landscape of the capsule, the new wooden frame glass window is integrated with the rammed earth wall and the old window board.

The boundary between inside and outside is a way of porous penetration.

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ The mapping of the internal window hole on the facade

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

△ North facade, new and old window holes © Su Shengliang

In response to mountain forests and venues, the east wall with the best view of the landscape is completely open. A house composed of wooden frames and transparent waveboards protrudes from the section, facing the distant mountains on the opposite side, and endless green to the room. Through the transparent facade of the east, you can also see the amazing changes inside. The twilight fell temporarily, and the indoor lights came out, condensing the vitality of the entire village, and lighting up a new ideal of life.

△ Bird’s eye view, building and mountains © Su Shengliang

Full project information

Project name: Qinglongwu Yan Ji Ji You and Rural Capsule Travel Bookstore

Office: Atelier Tao+C Xitao Design Studio

Project Type: Rural Old House Reconstruction

Place Address: Tonglu, Zhejiang, China

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Building area: 232 square meters

Completion date: 06. 2019

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Design team: Liu Tao, Cai Chunyan, Liu Guoxiong (project designer), Han Lihui (soft outfit designer)

Furniture lamp cooperation design: Tiwuworks of the body

Furniture lamp cooperation design: Zhao Yun, Chen Xiaowen (product designer)

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Structural and electromechanical design: Wind Language -Zhu Hongzhong (project coordination manager), Feng Meng (structural design), Yang Wei (HVAC), Wan Xiaojiao, Gong Dan, Chen Xinping (hydropower design)

Material: bamboo wood layer pressure plate/blue brick/texture paint/polycarbonate wave plate

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Construction party: Du Qingshui Construction; Project Standing in charge: Liao Huarong, respecting the country

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Owner: Flutter Empty Township Su Cultural and Creative Complex

网红言几又把书店开进浙江桐庐的深山里,把人流引入中国农村

Photographer: Su Shengliang

About the Author

You may also like these